GRØNBY STRAND BRØNDBY DK MASTERPLAN & TRANSFORMATION

LOCATION

PROGRAM

SITE AREA

FLOOR AREA

YEAR

CLIENT

COLLABORATORS

STATUS

BRØNDBY, DK

HOUSING, URBAN SPACE, PUBLIC FACILITIES

700.000m2

300.000m2

2014-2024

HOUSING ASSOCIATIONS BAB, PAB8, T13, BB WITH PAB, FA09, BO-VEST AND LEJERBO

BCVA, DOMUS ARKITEKTER,  KRAGH & BERGLUND LANDSCAPE, MOE CONSULTING ENGINEERING

1ST PRIZE IN INVITED COMPETITION, 1ST PHASE STARTED

BRØNDBY STRAND PARKERNE IS THE LARGEST HOUSING SCHEMES REALIZED WITHIN THE COPENHAGEN POST WAR EXPANSION - KNOWN AS ”THE FINGER PLAN”.  IT WAS CONSTRUCTED IN 1969-73 WITH LATE MODERNISM APPROACH REGULATED BY THE NEWEST PREFABRICATION TECHNIQUES. THE SCHEME INCLUDES 2.900 DWELLINGS IN A VARIETY OF HOUSING TYPOLOGIES ARRANGED IN A 2,5 KM STRIP.  CARS, BICYCLES, PEDESTRIANS AND BUSES WERE STRICTLY SEGREGATES IN A COMPREHENSIVE INFRASTRUCTURE ON DIFFERENT LEVELS.

 

NEARLY FORTY YEARS LATER BRØNDBY STRAND PARKERNE IS IN DECAY.  IN ADDITION TO THIS, TRAFFIC SEPARATION HAS EVIDENTLY CREATED BARRIERS THAT DISCOURAGES VISITORS AND POTENTIAL NEW TENANTS.

 

OUR WINNING ENTRY INCLUDES A EXTENSIVE TRANSFORMATION OF BUILDINGS, URBAN SPACE, TRAFFIC AND LANDSCAPE. THE MAIN AMBITION IS TO BREAK YEARS OF ISOLATION AND DEVELOP THE SCHEME IN COHERENCE WITH THE NEIGHBORING PARK AND SURROUNDINGS.

 

AN ESSENTIAL PART OF THIS IS TO CREATE A CLEAR AND DIVERSE PATH FOR PEDESTRIANS AND CYCLISTS, THAT SPANS THE FULL 2,5 KM THROUGH THE HOUSING STRIP. THE PATHWAY WILL ENSURE PUBLIC SPACE FOR ALL THE INHABITANTS TO STROLL, MEET, HANG OUT AND GET FROM ONE PLACE TO ANOTHER. NEW BUILDINGS ARE PROPOSED ALONG THE PATHWAY IN  ORDER TO INTENSIFY ACTIVITIES AND URBAN LIFE.

 

THIS PATHWAY INTERACTS WITH THE NEIGHBORING PARK AND THE SURROUNDING AREAS AT FOUR STRATEGICALLY PLACED URBAN PLAZAS. THESE PLAZAS ACT AS RECREATIONAL HUBS WHERE BUS STOPS ARE PLACED AND WHERE THE CARS CAN ENTER THE AREA WITH REDUCED SPEED. EVERYONE WILL CONSEQUENTLY MEET AT THE PLAZAS, REGARDLESS OF MODE OF ARRIVAL.

 

A TERRACED LANDSCAPE IS INTRODUCED IN ORDER TO CONNECT THE PLAZAS WITH THE PARK, WHICH IS LOCATED LOWER IN ELEVATION. WITH THIS APPROACH ALL PEDESTRIANS AND CYCLIST WILL BE ABLE TO ENTER THE AREA VISIBLY FOR OTHERS AND NOT THROUGH TUNNELS AS TODAY. THE LEVELING OF THE LANDSCAPE ALSO HAS A SECONDARY FEATURE THAT ALLOWS THE RAINWATER TO BE DISTRIBUTED INTO THE PARK. THE RAINWATER THUS CREATES A WETLAND WHERE THE RECREATIVE AND SUSTAINABLE POTENTIAL RAINWATER GETS THE FULL ATTENTION.

 

THE BUILDINGS WILL ALSO RECEIVE EXTENSIVE FACE LIFT, THAT ENSURES A BETTER INDOOR CLIMATE AND A REMARKABLE REDUCTION OF ENERGY CONSUMPTION. THE NEW FACADE PROVIDES A VARIETY OF WINDOW FORMATS AND THE POSSIBILITY TO EXTEND EITHER THE KITCHEN OR LIVING ROOM WITH A BALCONY. THE OVERALL APPEARANCE WILL BE MORE SPATIAL AND DIVERSE IN ORDER TO REFER TO THE INDIVIDUAL APARTMENTS AND THE HUMAN SCALE.

 

THE TWELVE TOWERS WILL BE EXTENDED BY ONE FLOOR TO CREATE NEW COMMON FACILITIES WHOSE FUNCTION IS TO BE DETERMINED BY THE INHABITANTS. A GREEN HOUSE, ORANGERY, OR BANQUET TO NAME A FEW. FINALLY THE GROUND FLOOR OF THE TOWERS WILL BE TRANSFORMED INTO NEW DOUBLE HEIGHT LOBBIES, IN ORDER TO ENSURE A CLEAR AND SECURE CONNECTION BETWEEN THE TOWER, PLAZAS, PARK AND UNDERGROUND PARKING.

 GRØNBY STRAND BRØNDBY DK MASTERPLAN & TRANSFORMATION
 GRØNBY STRAND BRØNDBY DK MASTERPLAN & TRANSFORMATION

LOCATION

PROGRAM

SITE AREA

 

FLOOR AREA

YEAR

CLIENT

 

COLLABORATORS

 

STATUS

BRØNDBY, DK

HOUSING, URBAN SPACE, PUBLIC FACILLITIES

70 HA, FLOOR AREA 300.000 M2, 2.900 DWELLINGS, 8.000 INHABITANTS

 

2014-2024

HOUSING ASSOCIATIONS BAB, PAB8, T13, BB WITH PAB, FA09, BO-VEST AND LEJERBO

BCVA, DOMUS ARKITEKTER,  KRAGH & BERGLUND LANDSCAPE, MOE CONSULTING ENGINEERING

1ST PRIZE, 1ST PHASE STARTED